İstanbul Üniversitesi Doğal Afetler Arama Kurtarma Ekibi
(İSÜDAK)
23 Ekim 2011 Van Depremi Bilgilendirmesi
10.02.2012
İstanbul Üniversitesi Doğal Afetler Arama Kurtarma Ekibi (İSÜDAK) 23 Ekim 2011 tarihinde Van’da meydana gelen depremi haber alır almaz, İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nca oluşturulan ve 4 Akademisyenden oluşan “Teknik İnceleme Heyeti” ile birlikte, 23 Ekim Pazar akşamı İstanbul Üniversitesi Avcılar Yerleşkesi’nden hareket etmiş ve 24 Ekim Pazartesi akşamı depremden etkilenen Erciş ilçesine varmıştır.
İlçede oluşturulan kriz merkezine ekip hakkında bilgi verildikten sonra, kriz merkezi tarafından verilen çalışma alanına derhal intikal edilmiştir. Vanyolu caddesinde bulunan 6 katlı Sevgi apartmanında, alınan ön bilgiden sonra çalışmaya başlayan ekip, enkaz haline gelmiş olan binada 2 gün aralıksız çalışmış, 3 vatandaşımızın cansız bedenini çıkarmış ve 1 cansız bedenin de yerini belirleyip giriş yolunu açtıktan sonra yardıma gelen diğer ekiplere devretmiştir. Enkaz üzerinde yapılan çalışma sırasında koordineli bir şekilde çalışan İSÜDAK, elindeki tüm imkanları gerektiğinde diğer ekiplerle paylaşmıştır.
Erciş ilçesinde Arama-Kurtarma çalışmalarını tamamlayan ekibimiz, 26 Ekim Çarşamba sabahı Kriz merkezini bilgilendirmesinin ardından, ilçeden ayrılarak, İ.Ü. Rektörlüğü koordinasyonunda Van il merkezine hareket etmiştir. Van’a bağlı köylerde “İstanbul Üniversitesi Van Depremi Yardım Kampanyası” kapsamında 26 Ekim Çarşamba günü, Güveçli, Dağönü ve Alaköy’de yardım malzemeleri ihtiyaç sahibi depremzedelere dağıtılmıştır. 31 Ekim tarihine kadar ulaşabildiğimiz köylerde çalışmalarını sürdüren ekibimiz, 1 Kasım 2011 tarihinde Van’dan ayrılarak İstanbul’a hareket etmiştir. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bölgede barınma sorununun öne çıktığı, çadır tedarikinin ilk etapta yeteri seviyede gerçekleşemediği, ısınma ve giyim ihtiyacının olduğu gözlenmiştir.
Bölgeye ulaştığımız andan itibaren, afet koordinasyonunda ciddi sıkıntılar ve kriz yöneticilerinin konuya hakim olamadıkları gözlenmiştir.
İsüdak bölgede yaptığı çalışmalar sırasında dışarıdan hiçbir yardım almamış, tamamen kendi imkanlarıyla hareket etmiştir.
——————————————————————————————-
İstanbul Üniversitesi Doğal Afetler Arama Kurtarma Ekibi
(İSÜDAK)
22 MAYIS 2003 CEZAYİR DEPREMİ RAPORU
I.HABERİN ALINIŞI
İstanbul Üniversitesi Spor Şenliği’nde dereceye giren sporcuların ödül töreni sırasında Cezayir’de deprem olduğu öğrenildi.Yurt dışı operasyonlar için daha önce görevlendirilen İşletme Fakültesi Öğrencisi Nihan Erdoğan ve İşletme Fakültesi Yüksek Lisans Öğrencisi Zeynep Kadıoğlu gerekli görüşmeleri yaptılar. Acil Durum Planı gereği ilk tedbirler alındı ve Cezayir Hükümetinin Acil Durum ilan etmesi beklendi. İlk olarak Sivil Savunma ile görüşüldü ve Cezayir Hükümetinin acil durum ilan etmemesi nedeniyle gidilmeyeceği öğrenildi. Daha sonra Cezayir Başkonsolosluğu ile görüşülerek ekibimizin Cezayir Depreminde çalışma yapmak üzere hazır olduğu söylendi.
23 Mayıs Cuma günü gece yarısı Cezayir hükümeti acil durum ilan etti. Sabah erkenden Cezayir konsolosluğu aranarak bir ekibin gitmek üzere hazır olduğu söylendi. Prof Dr. Mehmet Kurdoğlu Türk hava yollarını arayarak indirim istedi. (Daha önce yaptığımız görüşmelerde bu durumlarda % 50 indirim yapılabileceği söylenmişti ama yönetim tamamen değiştiği için yeniden görüşme yapılması gerekti) Öğlen saatlerinde tekrar görüşüldü ve Yolculara en fazla % 15, bagaja da % 50 indirim yapılabileceği yabıy ıalındı. Ayrıca Türk Hava Yollarının tarifeli seferinde de ayırttığımız biletleri zamanında alamadığımız için yer kalmamıştı.
Saat 14:00 gibi Cezayir Baş konsolosluğundan arayarak ekibimizin kabul edildiğini bildirdiler.
II. CEZAYİR DEPREMİ EKİBİ
Yard. Doç. Dr. Yıldırım GÜNGÖR (Müh. Fak. Jeoloji Mühendisliği Bölümü)
Araş. Görv. Nurullah HANİLÇİ (Müh.Fak. Jeoloji Mühendisliği Bölümü)
Yusuf Mert ULUÇ (Müh.Fak.Jeofizik Müh. Bölümü Öğrencisi)
Nihan ERDOĞAN (İşletme Fakültesi Öğrencisi)
III. YOLA ÇIKIŞ
Cezayir’ile yapılan görüşmelerde ağır kurtarma ekipmanı sorunu olmadığı, ancak enkaz altına kalanları tespit etmel için arama malzemesine daha çok ihtiyaç olduğu bilgisi alındı. Sağlık personeli sıkınmtısı da olmadığı için sadece küçük bir arama ekibinin gönderilmesine karar verildi. Arama ekibi olarak hazırlanan dört kişi gerekli donanımları ve sessiz arama cihazı olan DELSAR’ı alarak yola çıktı ve 17:30 gibi havaalanına vardı. Havalimanın varıldığında daha önce Baltalimanı Tesislerine deklere edilen acil durum planının çok iyi işlediği görüldü. Bir hfatalık yiyecek ve içecek paketi havalimanında teslim alındı.
Cezayir Başkonsolosu Hava alanına gelerek ekibimizi uğurladı. Cezayir halkına yardıma gittiğimiz için Üniversitemize minnettar olduğunu bildirdi. Biletler Ekonomik Sınıf olmasına rağmen First Class bölümde ağırlandık. Bir buçuk saatlik rötardan sonra uçağımız saat 20: 40 da hareket etti.
IV. ENKAZ ÇALIŞMALARI
Yerel saatle 21:40 civarında Harry Boumadyen hava alanına inildi. Tüm işlemlerimiz hızlı bir şekilde yapıldıktan sonra ekibimize tahsis edilen bir minibüsle Boumares kasabasında bulunan Deprem Kriz Merkezine doğru yola çıkıldı. 00:14 gibi deprem kriz merkezine varıldı. “Hemen gidip dinlenin yarın çalışmaya başlarsınız” önerisi üzerine dinlenmiş bnir ekip olduğumuzu söylerek çalışmak için izin istedik. Kriz merkezine 10 km mesafedeki yıkıntılara gidilerek diğer ekiplerle birlikte arama çalışması yapıldı. Arama çalışması devam ederken Ekibizde kurtarma konuunda da tecrübeli olduğu için yorulan ekiplerin yerine geçerek enkaz kazma çalışmalarına yardım edildi. Sabaha kadar süren çalışamlar sonucunda sadece üç adet ceset çıkarılmasına yardım edildi. Yapılan alatli arama çalışmalarından sonuç alınamadı. Sabaha doğru vardiya değişimi yapıldı ve ekibimiz Uluslararası ekiplerin kampının bulunduğu Olimpik Stadyuma götürüldük. Bize tahsis edilen alanda kampını kuran ekip saat 04:15 dinlenmeye çekildi.
25 Mayıs Pazar günü Sabah 06:30 kalkarak kahvaltı yaptıktan sonra bir araç bizi alarak kriz merkezine götürdü. Önce Fransızlarla birlikte çalışmamızı istendi. Cezayir İtfaiyesinin yönettiği kriz yönetim ofisi bu güne kadar katıldığım ulusal ve uluslararası deprem kurtarma çalışmaları içinde gördüğüm en iyi Afet Yönetimi Bürosuydu. Fransız ekibiyle çalışmak için hazırlıklara başladık. Operasyon bölgesine hareket etmek üzereyken bir yetkili bize İzlanda ekibinin dinleme cihazı olmadığı için onlarla bir ekip oluşturmamızı istedi. Yarım saat sonra İzlanda ekibiyle birlikte Boumares’e 63 km uzaklıkta bulunan depremden oldukça etkilenmiş bi,r kasabaya giderek geç saatlere kadar daha önceki depremlerde edindiğimiz tecrübelerin ışığında kendi yöntemlerimizle kadar enkaz altında canlı arama çalışmaları yaptık. Bu çalışamlarda Marmara, Düzce, Yunanistan ve Hindistan depremlerine kazandığınız deneyimler bizi bir anda, arz sayıda olmamıza rağmen bölgenin hakim grubu haline getirdi. Deneyimimizi gören İzlanda ekibi lideri ortak eğitim programlarım yapma önerisi yaptı. Ne yazık ki yaptığımız çalışmaların hiç birinde olumlu sonuç alınamadı. Enkaz altında hiç bir canlıya ratlanamadı. Bir ihbar üzerine yaptığımız Kurtyarma çlışmasında dört saat sonra bir cesede ulaşıldı. Arama – Kurtarma çalışması yaptığımız tüm binalar uluslararası işaretlerle işaretlendi. Bölge, gece güvenli olmadığı için güvenliğimizi sağlayan askerlerin önerileri çalışmayı saat 18:15 gibi bıraktık ve kampa geri döndük.
Saat 23: 00 gibi yediğimiz akşam yemeğinden sonra bölge halkından bir grup gelerek olimpik star civarında yıkılmış binalardaki enkazlarda çalışma yapmamızı rica ettiler. Bir ana cadde üzerinde yıkılmış 5 binada tek tek sesli ve aletli arama çalışmaları yapıldı. Ancak her hangi bir sonuç alınamadı. Gece yarısı 03:00 a kadar süren çalışmalardan bir sonuç alınamadı. Bölge halkı kendilerini dikkate alarak onlarla birlilkte enkazları tek tek yeniden gözden geçirdiğimiz için ekibimize teşekkür ettiler. Saat 04: 00 gibi ekip dinlenmeye çekildi.
26 Mayıs Pazartesi günü Sabah saat 07:00 da kalkıldı. İzlanda ekibiyle birlikte Boumeres kasabasının doğusundaki bölgelerdeki yıkıntılarda çalışıldı. Akşam saatlerine kadar süren çalışma iki ekip lideri artık yapacak bir şey olmadığına karar verdik ve Kampa geri döndük. İzlanda ekibi Ülkelerine geri dönmeye karar verdi. Akşam üzeri Kriz merkezinde yapılacak ve tüm uluslar arası ekip liderlerinin katılacağı toplantıya davet edildik. Toplantıda yetkililer arama ve kurtarma çalışmalarının sona erdiğini ve deprem sonrası hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmalarını başladığını deklere ettiler. Daha sonra tüm ekip liderleri ile yaptığımız toplantıda arama ve kurtarma ekiplerinin ülkelerine dönmesine dönmesine karar verildi.
27 Mayıs akşamı Akşam saat 20:20 uçağına yerimiz ayrıldı. Ekip olarak akşama kadar Bilimsel çalışma yapmaya kara verdik. Cezeyirlilerin önerisi ile bölgeyi dolaşarak yüzey kırıkları arandı. Yıkılan binaların yıkılma nedenleri araştırıldı. Zeminin çok kötü olduğu gözlendi. Yaklaşık 100 metre kalınlığındaki kum yığınları üzerine yapılan binalardan mühendislik ve inşaat hatası bulunan binaların yıkıldığını gördük. Yani Cezayir’de de deprem değil binalar öldürmüştü.
V. ÜNİVERSİTEMİZİN KAZANIMLARI
İstanbul Üniversitesi olarak küçük bir ekiple gitmemize rağmen Ekipteki Yard.Doç.Dr. Yıldırım GÜNGÖR ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Yusuf Mert ULUÇ’un 1999 yılından beri tüm yurt içi yurt dışı depremlerde yaptıkları çalışmalarda edindikleri deneyimler yüzünden orada bulunan ekiplerin büyük bir bölümünün saygısını kazandık. Bu saygı İstanbul Üniversitesine gösterilen saygıdır.
İstanbul üniversitesi Doğal Afetler Arama-Kurtarma ve İlk yardım Birimi (İSÜDAK) artık uluslar arası bir ekip olmuştur. Bu da ekibimize daha büyük sorumluluklar yüklemektedir. Yaptığımı ve yapacağımız eğitimlerle bu sorumluluğun üstesinden geleceğimizi düşünüyoruz.